Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 21:10 - Протеин-ползени съвети са приемането му!
Автор: tvoetotialo Категория: Спорт   
Прочетен: 2745 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2009 21:16


Протеин

Почнал си да тренираш редовно и естествено искаш да приемаш протеин. Почваш да питаш кога, по колко и се натъкваш на най-различни отговори. Предлагаме ти 9 съвета, които ще ти помогнат да се ориентираш в правилната употреба на тази толкова важна хранителна добавка. Протеинът осигурява строителните вещества в мускула. Разбира се, че има някакви правила, не може така безразборно да си гълташ протеин и да смяташ, че това ще ти осигури голяма мускулна маса.
1. Увеличи приема си на протеин
Помисли добре дали приемаш достатъчно количество протеин. Сериозните бодибилдъри приемат между два и четири грама протеин на килограм телесно тегло. За 90-килограмов билдър това прави 200 до 400 грама протеин всеки ден.
2. Приемай протеин с всяко хранене
Ако се храниш 4-6 пъти дневно, разделяй цялото количество протеин, което приемаш, между всички тези хранения. Например, ако тежиш 90 кг и искаш да приемаш 300 г протеин в 6 хранения, значи с всяко хранене трябва да приемаш 50 г протеин.


3. Протеин от храната – това е важно
Не бива да се подценява храната, а това значи да подбираш храни с високо съдържание на протеин. Набавяй си възможно най-много протеин от нея: чисто червено телешко месо, пилешко, пуешко, риба тон, постно свинско и други такива. Също така, когато се опитваш да качваш маса, се придържай към чистото червено телешко месо. Когато сваляш, премини към пилешкото и пуешкото. Протеиновите суплементи могат да се използват за удобство или като завършек.
4. Разнообразявай
Ако използваш само един вид протеин — суроватъчен например, значи е крайно време да го смениш и да използваш друг източник на протеини. Както не би използвал само пуешки гърди в диетата си, така не бива да се придържаш само към един вид източник на протеини. Това важи и за тренировките ти.
5. Смесвай протеините
Защо професионалните бодибилдъри набавят протеините си от различни хранителни източници? Защо ли? Защото протеините в храната се различават по отношение на аминокиселините, витамините, минералите и други ключови фактори. Това важи и за протеините на прах. Искаш най-добрия протеин на прах? Тогава ги смесвай. Всеки протеин на прах е уникален по своята палитра от плюсове и микрочастици. Например казеинът е най-богат на глутамин и има казоморфини, които спомагат освобождаването на аминокиселините за по-дълго време. Суроватката има високи нива на ВСАА и частици като GMP и лактоферин. Яйченият протеин е чудесен, защото е висококачествен и същевременно няма лактоза и млечни следи.

6. Целта определя какъв ще е протеинът
Трябва да специализираш приема си на протеин в зависимост от времето от деня, когато го приемаш и честотата на храненията си.
Ако се храниш по 6 пъти на ден, тогава суроватъчният протеин е за теб.
Ядеш 2-3 пъти на ден - използвай казеинов протеин.
Искаш протеинов шейк преди лягане? Придържай се към бавно действащ протеин като казеина и избягвай суроватката.
Търсиш бързо зареждане с аминокиселини след тренировката - приемай суроватъчен протеин.
7. Приемай протеин след тренировка
Винаги трябва да приемаш протеин веднага след тренировка. Това е едно от най-важните ти хранения. За добър шейк след тренировка опитай смес от въглехидрати и протеин в съотношение 2 към 1 или около 100 г въглехидрати, смесени с 50 г протеин. Ако взимаш креатин или глутамин, следтренировъчният шейк е добра възможност да ги включиш.
8. Вода, вода
По-голямо количество протеин значи и увеличаване приема на вода. Повече протеин означава повече азот, който трябва да бъде промит от организма с вода. Стреми се да пиеш до 4 литра и половина вода на ден. Вижда ти се много – не е, никак даже.
9. Приемай протеина с креатин
Много билдъри приемат креатина със захар. Защо? Инсулинът функционира като„помпа" подобряваща креатиновото усвояване и абсорбиране. Ново проучване показа, че не трябва да приемаш захар, за да постигаш този ефект. Поемайки 50 г протеин с около 50 г захар със своите 5 г креатин, можеш да постигнеш същия резултат като все едно си изпил само 100 г захар с креатина. А за бодибилдъри, които се стремят да намалят приема си на захар, това са чудесни новини.
По материали от сп. „ Iron Man”



Тагове:   фитнес,   диета,   Дайте,   мускули,


Гласувай:
0



1. protein - протеинчета
17.10.2011 01:01
добра статия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvoetotialo
Категория: Спорт
Прочетен: 60581
Постинги: 7
Коментари: 8
Гласове: 14
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930